טעמים, ריחות, צבעים ושאר חושים
זה נפל עליי ככה פתאום, ביום בהיר….
כנטורופתית ואישה שהאסתטיקה והבריאות חשובים לה, ועם זאת אוהבת אוכל אהבת אמת, הגעתי לידיעה שהכל עניין של חושים.
נולדנו לעולם הזה עם חמישה חושים עיקריים: שמיעה, ראייה, מישוש, טעם וריח. כיום ישנם חושים נוספים לפי הגדרות שונות, כגון חוש האינטואיציה.
כיצורים בעלי איברי חישה חשוב שנשתמש בכל החושים על מנת לחיות חיים מספקים ומלאים. החיים המודרנים של ימינו שיבשו לנו את חמשת החושים והוציאו את גופנו מאיזון.
החוש העיקרי בו משתמשים בעולם המערבי הוא חוש הטעם – דבר המשפיע על רבים בתופעה של עלייה במשקל והשמנת יתר. הורים המשתמשים בחוש הטעם (אכילת מרובה) בצורה מוגזמת, מלמדים את ילדיהם לפעול כך והתוצאה היא השמנה.
החושים מושפעים ממערכת העצבים. ישנן שלוש מערכות עצביות שונות: עצבים המעבירים טמפרטורה ולחץ, עצבים המעבירים ויברציות ועצבים המעבירים ידע על מיקום הגוף והאוריינטציה שלו במרחב.
המטרה של חמשת החושים היא ליצור אצלנו מודעות. הם מבוססים על סוג מיוחד של תאי הגוף – תאי החוש. המיוחד לתאים אלו הן התכונות, רגישות גבוהה לגירויים ויכולת תקשורת עם מערכת העצבים. שימוש בחושים מפעיל את מערכת העצבים ובכך גורם לנו לריגושים שונים.
אחת הסיבות שאנשים אוכלים כמויות גדולות של אוכל, משום שחוש הטעם מספק להם מענה למצבים רגשיים שונים ומוריד את עוצמת הרגשות שנגרמו בעקבות אירוע כלשהו בעזרת אכילה.
לחלקנו אכילה תהיה במצב רגשי שבו אנו עצובים, כועסים, מתרגשים לקראת משהו, שמחים ועוד מגוון של רגשות. זהו צורך בריא וטבעי של הגוף והנפש לספק לעצמם גירויים. הבעייתיות בעניין היא שאנו חיים בעולם השפע ולעיתים שוכחים להשתמש בכל החושים, ובכך ליצור איזון ופיזור נכון של אנרגיה.
חוש הטעם
זהו החוש השמיש ביותר בימינו, נותנים לו מקום רב ובצדק, הוא בהחלט גורם לנו סיפוק רב. ניתן לשפר את השימוש שלנו בחוש הטעם, הטעם הוא נרכש, לכן מומלץ להתנסות בטעמים, במזונות ומרקמים חדשים.
אפשר להחליט שהשבוע מנסים ירק חדש שעוד לא ניסינו, לנסות שיטת בישול חדשה כמו אידוי ירקות בכלי אידוי. אפשרות נוספת היא להכין מיצים מירקות משולבים בפירות, טעמים חדשים ובריאים שעוד לא הכרנו.
שייק ירוק: מלפפון, חופן חסה, מעט עליי בייבי, חצי בננה. לאוהבי המתוק ניתן להוסיף תמר אחד והרבה קרח.
הגירויים החדשים גורמים אצלנו לריגוש ובכך אנחנו לא חוזרים תמיד לאותו הרגל של אכילת מזונות שיכולים להיות פחות בריאים לנו. אפשר לחוות את החוויה החושית של האכילה דרך חוש הריח והמישוש.
לדוגמה בישול עם בן / בת הזוג, בישול עם הילדים, שימוש בעשבי תיבול טריים שניתן לגדל בגינה או בעדנייה שבחלון ובכך להוסיף בריאות וניחוחות למטעמים שאתם מכינים.
חוש הריח
חוש זה יכול להיות פעיל גם בעזרת שימוש בשמנים ארומתיים, אם בעיסוי וכך ניתן לחוות מגע נעים, ואם בהרחת השמנים הנדיפים אשר ניתן לשאוף אותם. בהיותם נספגים במחזור הדם, הם משפיעים עלינו מבחינה פיזית ורגשית.
בעיסוי אנו משתמשים גם בחוש הריח וגם בחוש המישוש, גם המקבל וגם המעסה חווים חווייה חושית. ישנם שמנים ארומטיים מעוררים, מרגיעים, משרים שקט ובעלי תכונות טיפוליות נוספות רבות.
הורים יכולים לעשות עיסוי עדין לילדיהם עם שמנים אתריים כדוגמת לבנדר, הדס, מיורן ועוד. זוגות יכולים להשתמש בשמנים אתרים אפרודיזיאקים- מעוררים כמו אילנג-אילנג, וניל, קינמון, לבנדר ושמנים ארומתיים נוספים. בעיסוי יש להשתמש בשמן בסיס- נשא לפי המינונים המומלצים.
חוש השמיעה
גם חוש זה חשוב ביותר. ניתן לבשל לרקע מוזיקה שאנחנו אוהבים ולהשמיע בבית מוזיקה מרגיעה, מנחמת, משמחת ומרפאת.
חוש הראייה
הצבעים במזון חשובים מאוד, מבחינת גירוי החושים וגם מבחינה בריאותית. סלט צבעוני מכיל פיטוכימיקלים – פיגמנטים שצובעים את הירקות בצבעים שונים.
הפיגמנטים והפיטוכימיקלים תורמים לבריאותנו בדרכים שונות ומגנים על הגוף מפני מחלות. הם משמשים כנוגדי חימצון, אנטי דלקתיים, מפחיתים קרישיות של הדם, מאזנים את המערכת ההורמונלית, מנקים את הגוף מרעלים ועוד.
משמעות הצבעים בירקות:
צבע סגול – הפיגמנטים הסגולים נקראים אנתוציאנינים, הם נוגדי חימצון חזקים היעילים לשמירה על תקינות המוח.
צבע לבן – פיטוכימיקלים ממשפחת הגופרתיים כמו אליצין שנמצא בשום; הם נלחמים בחיידקים, אנטי דלקתיים ועוד.
צבע ירוק – הפיגמנט העיקרי הוא כלורופיל, התורם לתהליך הפוטוסינטזה בצמחים. הכלורופיל דומה למולקולות של תאי הכדוריות האדומות של האדם, ובכך עוזר לבנייה וחיזוק הגוף. הצבע הירוק מטהר את הדם ומנקה את הגוף.
צבע כתום – הפיטוכימיקלים העיקריים הם ממשפחת הקרוטנואידים, בייחוד הבטא קרוטן. הם משמשים כמקור לוויטמין A התומך במערכת החיסון ותורמים למניעת סרטן.
צבע אדום – הפיגמנט הדומיננטי הוא הליקופן, נוגד חימצון חזק העוזר במניעת סרטן ועוד. הוא ידוע במיוחד כיעיל במניעת סרטן הפרוסטטה.
על מנת לשמור על איזון ובריאות גופנית ומנטלית אופטימלית, רצוי לתת מקום לכל החושים ובכך לספק לגוף את צרכיו ללא חסכים ועכבות.