היום יותר מתמיד אנחנו נמצאים תחת מבול של שפע ומידע. כמעט כל אדם שמתעניין בתחום הבריאות והתזונה מכיר את רוב מזונות העל, יודע מה הדבר החם הבא בנושא ומה נכון לאכול ומה פחות.תפוח ושוקולד

השאלה הגדולה היא האם אנחנו מספיק מחוברים לעצמנו כדי לדעת מה נכון עבורנו בשפע של המזונות והמידע המתחדשים כל הזמן.

יש חשיבות גבוהה לאיך ולא רק למה אנחנו אוכלים – שתהיה לנו תרבות אכילה מאוזנת שלא מושתתת על רעיונות חולפים, אלא עם בסיס יציב וטוב ובעיקר בריא.

לדעתי אין הבדל רב בין הוספת מזון בריא לתקופה קצרה לעומת דיאטת הרזיה זמנית. שניהם לא תמיד מוטמעים בנו כדי שיהפכו להרגל שבשגרה. דיאטות חוזרות ונשנות לרוב לא נוגעות בשורש המקור לאכילה הרגשית, ולכן בסופו של דבר עלולות לגרום לתסכול.

מזמינה אתכם לשים לב האם הידע והכלים שרכשתם עם השנים בתחום הבריאות עזר לכם לייצר הרגלים בריאים ומאוזנים, ואם לא לנסות לקחת את הידע וליישם אותו בצורה שתצליחו להתמיד בה.

המטרה היא שגם אם האיזון מופר על ידי חופשה בחו”ל / בארץ, אירוע משמח כמו יום הולדת או חתונה, לא יתחולל שינוי משמעותי בהרגלי האכילה והחזרה לשגרה תעשה במהרה.

כמו כל שינוי חשוב שהוא יהיה מורכב מעקרונות מוצקים ועליהם יהיה אפשר לשנות, לגוון ולהתנסות בדבר החם והאיכותי הבא. כמובן שלהתחדש ולהכיר כל הזמן את החידושים בתחום התזונה והבריאות זה מבורך ומומלץ על מנת שתהיה לנו חוות דעת אישית בנושא. לכן ניסוי הוא חשוב במיוחד כי השפעה של מזון או צמח על אדם אחד שונה בפעילות ובתחושות שהצמח מותיר על כל אחד.

כמו בכל תחום, חשוב שיהיה לנו הגיון לאכילה מושכלת. הדבר הראשון שצריך להיות לנגד עינינו הוא הקשבה לתחושות ולאינטואיציות שלנו. לרוב לא מומלץ לעשות דיאטות או תהליכים קיצוניים לגוף לאורך זמן או בכלל.

יש משמעות גבוהה למתי ואיך אנחנו מרגישים עם עצמנו כאשר אנחנו אוכלים. גם בעולם התזונה שבו התוכן הוא העיקר, יש מקום מאוד מכובד לסוג המזון, אך גם חשיבות להאם אכלנו בזמן בו באמת היינו רעבים, האם הכמות שאכלנו הייתה מספקת או מעל לנדרש לגופנו, האם חשנו בטוב כלפי עצמנו או שאכלנו בהיסח הדעת – “על הדרך”, אחרי שיחה קשה/ תחושת אשמה/ ריקנות.

ברוב המקרים כל הרגל אכילה שלילי שצברנו, כמו אכילה בעקבות תחושות ולאו דווקא צורך, יכול להפוך להרגל חיובי אם רק נעצור ונשים את המודעות שלנו בהרגלים ולא רק בתוכן- המזון אותו אנו אוכלים.

לעתים הדבר ידרוש מאיתנו להתבונן ברגשות הפחות נעימים שלנו שדורשים מילוי ופיצוי, אבל השכר יגיע בהקדם, הרגשות יעובדו ויעבירו את המסר והצורך לאכול כדי להרגיש טוב יותר יחלש לאט לאט.

חשוב להגיע לכל שינוי, במיוחד שינויים שקשורים לאכילה ולבריאות שלנו, עם הרבה אמפתיה וידיעה שהדרך יכולה להיות משולבת בעליות וירידות וזה עדיין בסדר ולא אומר שנכשלנו. להיפך הסיכוי להצלחה יותר גדול אם ניפול ונקום בצורה נעימה כלפי עצמנו.

מספר הרגלים לחיזוק אכילה מודעת:

  1. לזכור שבכל רגע נתון אני יכול להחליט לעשות שינוי בתזונה ובדרך שאני אוכל ומתייחס לגופי. כל רגע הוא רגע חדש עם הזדמנות.
  2. לנסות לגוון, לחדש ולהפתיע את עצמינו עם מתכון חדש ורכיב מזון חדש שלא ניסינו עדיין או שלא הכנו הרבה זמן, המטבח הוא אחד המקומות היצירתיים ביותר.
  3. כשמזון שחיתותי ולא בריא עולה במחשבותינו, אנחנו יכולים לנסות במקומו להפליג למקום נעים בדימיון כמו טיול מהנה, חוף ים וכל מקום או חברת של אנשים שאתם אוהבים להיות איתם.
  4. לאפשר לעצמנו גם להתפרק לפעמים ולאכול מזונות שבשגרה אנחנו נמנעים מאכילתם. לזכור שלפעמים הנוקשות במניעה עושה יותר נזק מהאכילה עצמה.
  5. להגיע לעולם התזונה כמו ילדים, עם סקרנות ורצון לגלות עוד ועוד, להתנסות ולחקור. וגם אם היה ניסיון לא מוצלח, להמשיך לדבר הבא.